Duo Ongezoet 2006/07

(English version)

Duo Ongezoet
Duo Ongezoet – Hartendiefjes

Duo Ongezoet is een samenwerking met Mirthe Langelaan. Wij zijn lange tijd elkaars atelier buurvrouwen/ ateliergenoten geweest.  We hebben veel samengewerkt in en voor de Broedplaats DOAS. We hebben een hele warme, energieke en goeie klik en hoewel ons werk totaal verschillend van elkaar is vinden we elkaar in gezamenlijke exposities en in dit gezamenlijke kunstproject. Mirthe is my Sister in crime als het gaat om completely out of the box, lekker gek, serieuze gesprekken, slappe lach, maar ondertussen waanzinnig fanatiek aan het werk. In Ongezoet vonden we allebei een soort kunstzinnige speeltuin waar menigeen het water van in de mond zou lopen. Tafels vol met allerlei soorten snoep die gebruikt werden als bouwmateriaal. Als we met het project bezig waren was de lucht bezwangerd met zoet. Snoepen deden we er zelf maar niet van maar er was altijd wel verdacht veel aanloop. Ons project heeft geresulteerd in een serie snoepkoppen, twee rijstlijven (All Rice) een buste en een fotoserie + een fotoassemblage. Dit project is te zien geweest in het Stedelijk Museum, Zwolle (Lust in 4 Gangen), T’Kop, Breda (I love Candy) en TNO, Soest. In 2014 zijn we in reprise gegaan met Duo Ongezoet, het heeft geresulteerd in Anatomia (Corpus Suaves).

Duo ‘Ongezoet’ maakt mierzoete kunst van drop en winegums

 
ZWOLLE – Ze ruiken heerlijk zoet, de snoephoofden van de Zwolse kunstenaressen Mirthe Langelaan en Marit Otto.

De snoepkunstwerken zijn onderdeel van het evenement ‘Lust in 4 gangen’, van 15 juli tot 9 september in het Stedelijk Museum in Zwolle.

De dames hebben ook snoepschilderijen, snoepmozaïeken en rijstlijven in de expositie. Je krijgt er honger van; op eerdere exposities van hun snoepkunst hebben bezoekers zelfs stukken van de kunstwerken opgegeten. Terwijl dat toch echt niet de bedoeling is. ,,Je gaat er dood van,” waarschuwen Marit en Mirthe. ,,Er zit hele gevaarlijke lak overheen en lijm onder.”

Het begon ooit met een verjaardagscadeautje van Marit aan Mirthe, of andersom. Een cadeau met snoep. De kunstenaressen zijn buren in De Oude Ambachtschool, DOAS, broedplaats voor kunstenaars. Op het eerste gezicht lijken ze weinig met elkaar gemeen te hebben. Marit schildert en Mirthe maakt beelden. Marit werkt figuratief, Mirthe abstract.

Maar met snoep hebben ze elkaar helemaal gevonden. Er ontstond een hechte samenwerking onder de naam ‘Ongezoet’. Dit is hun derde gezamenlijke expositie. Dropveters, winegums, pepermunten, salmiakken. ,,Met een beetje gekleef en geplak kan je er de mooiste dingen van maken. We zijn er nog lang niet klaar mee,” melden de dames.

,,Ik zoek naar abstractere hoofden,” zegt Mirthe. ,,Ik mis de lijven,” verzucht Marit. Dat wordt nog heel

wat zakken snoep kopen.

 DUO Ongezoet in Eye Love Candy, Breda

ilovecandyinitems2008

Expositie Eye Love Candy 2007 in t’ Kop Breda

Stedelijk museum Zwolle & Duo Ongezoet

OngezoetKunstInSoesterberg