OVER/ ABOUT REMAINS OF TODAY

(Click here for English version)

Maak kennis met Remains Of Today, tot nu toe mijn meest omvangrijke kunstwerk, installatie of project.

Verbals  Ik ben eind 2018 gestart met het maken van kleine kunstwerken van 30/30 cm. Dit is min of meer ontstaan tijdens het opruimen van mijn atelier. Ik stond op het punt om te verhuizen naar een andere locatie en heroverwoog alles wat mee ging. Door de tijd heen had ik onder anderen veel inspiratie-materiaal en restjes canvas en hout verzameld en bewaard. Ik besloot aan restverwerking te gaan doen. Zo ontstonden de eerste circulaire kunstwerkjes. Deze kunstwerken noemde ik een verbal omdat elke kunstwerk een klein statement met ‘gevonden’ letters en teksten was. De letters, afkomstig van plastic tassen, kranten en verpakkingen, refereerden aan actuele zaken, woorden met een zekere lading of iconische uitspraken uit de populaire cultuur. 

Overzicht 192 x Remains Of Today
192 x Remains Of Today

UFO’s- Daarnaast vond ik tijdens dagelijkse wandelingen vreemde maar grafisch interessante plastic objecten op straat waarvan de herkomst niet meteen duidelijk was.  Deze objecten zijn ook terecht gekomen in de serie onder de naam U.F.O’s, wat in deze context zoveel betekent als Unidentified Found Object. 

Circulaire kunst  De drager van de teksten (verbals) en de UFO’s zijn onder meer reststukken canvas maar ook gevonden plastic zakken vuilniszakken, oude T-shirts, douchegordijn enzovoort. De frames zelf zijn ook gemaakt van restmateriaal. Het zijn totale circulaire kunstwerken. Het zijn feitelijke overblijfselen van de dag, vandaar de titel van de  totale installatie ‘Remains Of Today’..

Marit Working- Videostill from Hands by Morgendust. Made by Raymond van Olphen

Context Bij elk doek zit een kort verhaal, een licht filosofische bespiegeling, Door die bespiegelingen trek ik het naar de actualiteit; vraagstukken en waarnemingen van het nu. Soms lichtvoetig en absurdistisch soms kritisch. De gevonden objecten hebben door hun herkomst ook nog een alternatief verhaal en dat is het verhaal van de wegwerp maatschappij. Tijdens de wandelingen die ik maakte en nog maak ontdekte ik gaande weg naast de opvallende en het gebruikelijke straat- afval blikjes en plastic tasjes steeds meer ‘klein’ ondefinieerbaar afval. Door die vreemde stukjes afval die soms verrassende grafische kwaliteiten beschikken op een spreekwoordelijk voetstuk te zetten is het een soort spiegel van ons dagelijks ogenschijnlijk onbeduidend maar nadelig handelen.

Stories lezen: https://maritotto.nl/remains-of-today-stories-nl/

Maatschappij van beelden 

Would You Like Me Better If I Was a Selfie -verbal 145-Remains Of Today 2021
Would You Like Me Better If I Was a Selfie -verbal 145-Remains Of Today 2021

Door sociale media en internet is beeld altijd en overal. De kracht hiervan is enorm. We worden op allerlei manieren doorlopend beïnvloed en gestuurd zonder dat we ons daar ten volle bewust van zijn. Mijn multi-paneel kunstwerk appelleert ook aan dat gevoel. Het stuurt allerlei signalen en berichtjes op je af. Waarbij je steeds moet zoeken naar de achterliggende boodschap. De paradox is dat doeken zelf allemaal uit toeval zijn ontstaan en pas in tweede instantie een toegevoegde betekenis hebben gekregen. Op basis van wat er op dat moment gevonden is en de ingeving van de kunstenaar.

Aan het werk in zijn studio met saxofonist Nick Feesntra- Broken Brass
Aan het werk in zijn studio met saxofonist Nick Feesntra- Broken Brass

Muzikant, producer, componist Ali Reza Tahoeni, alias A.R.T. heeft muzikale composities gemaakt bij de individuele kunstwerken uit de serie.

Ik ken Ali ongeveer 10 jaar nu. Wij kennen elkaar uit Jazzy Jam, waar ik een tijdje hobby Dj was onder de naam Sister Feelgood. We deelden de liefde voor muziek. Nu jaren later werken we in het zelfde gebouw en blijkt dat we ook nog de liefde voor de beeldende kunst delen. Ali is geïnspireerd geraakt door de werken uit de serie en is zijn eigen muzikale interpretaties gaan maken. Benieuwd hoe dat klinkt check: https://soundcloud.com/user-394345731

meer over Ali – A.R.T- https://dancefair.nl/artists/a-r-t/

Remains Of Today Video Experience

Zoals Ali reageerde op mijn werk, reageer ik weer op zijn muziek met mijn videoart wat correspondeert met zowel het ritme van de muziek als met de filosofische bespiegelingen van het originele kunstwerk.

Zie alle video’s: https://maritotto.nl/remains-of-today-video-experience/

Remains Of Today book- 25-10-2021
Remains Of Today book- 25-10-2021

Remains Of Today is er ook in boekvorm en het is in eigen beheer uitgegeven met dank aan 19 het atelier architecten, Zwolle. Het boek kost €35,-(ex verzend kosten)

Boek direct bestellen: mail maoatelier007@gmail.com

Meer lezen @https://maritotto.nl/book-remains-of-today/

Lees hier alle verhalen achter de individuele kunstwerken: https://maritotto.nl/remains-of-today-75-100/

R.O.T. selections– Inmiddels (2024) is het Remains of Today project/installatie voltooit. Het omvat 300 kleine canvassen. Toen ik de laatste hand eraan legde, voelde ik de behoefte om het toch op een geheel nieuwe manier aan te pakken en te tonen. Dit resulteert in assemblages van 9 collages waarbij ik zoek naar overlap in kleur en de best mogelijke collage van de eerder gemaakte collage composities. Deze assemblages noem ik R.O.T. selections.

Meer over de R.O.T. selections: https://maritotto.nl/r-o-t-selections/